VÄLJ RÄTT SPORTDRYCK

Home » VÄLJ RÄTT SPORTDRYCK

Sportsdrycker är ett av de bästsäljande kosttillskotten för personer med träning. Alla stora läskedryckstillverkare har egna märken, och vissa företag är specialiserade på sportdrycker. Men vad är en sportdrink exakt och vem ska dricka den?

  • Vad är en sportdryck?
  • Vad bör den innehålla?
  • Vem bör dricka sportdryck?

VAD ÄR EN SPORTDRYCK?

En sportdryck är en vätska som består av vatten, kolhydrater och salt (natriumklorid). Det kan också vara rikt på vitaminer och andra mineraler. Det används för att ersätta vätska och energi under fysisk träning. Sportdrycker är vanligtvis smaksatta och många det finns en uppsjö av smaker att välja.

VAD BÖR DEN INNEHÅLLA?

För att kunna kalla en sportdryck en sportdryck måste den innehålla vatten, salt och kolhydrater.

KOLHYDRATER

Kolhydraterna i en sportdryck brukar bestå av dextros (druvsocker), maltodextrin, fruktos och/eller sackaros (vanligt socker). Sackaros består i sin tur av dextros och fruktos så det är en 50-50 blandning av dessa man får i sig om det är sackaros i sportdrycken. Färdigblandad sportdryck som du köper i en vanlig matbutik innehåller ofta sackaros, som du bör undvika.

Maltodextrin är vanligtvis det bästa sättet att komplettera energi eftersom det snabbt absorberas i kroppen och inte orsakar magbesvär lika lätt som andra människor. Små mängder fruktos har också visat sig vara fördelaktiga, men eftersom fruktos huvudsakligen används i levern och inte muskler kan mängden fruktos inte vara för stor. Jämfört med blod får drycken inte bli hypertonisk (högre koncentration), och om du använder maltodextrin istället för andra kolhydrater kan du konsumera mer kolhydrater utan att bli det.

Även sportdrycker som innehåller en blandning av maltodextrin, dextros och fruktos är vanliga. Ligger dextros tidigare än maltodextrin i innehållsförteckningen så får du normalt blanda produkten med lite mer vätska för att minska risken för magbesvär.

SALT

När det gäller salt behöver inte mängden alls vara stor. Salt behövs bara under mycket långa aktiviteter som är längre än ett maraton och under kortare aktiviteter. Oftast behöver man inte bekymra sig om saltmängden då du inte tappar några större mängder salt om du inte utsätts för extrema situationer, som att gå från ett kallt klimat till ett varmt och samtidigt träna mycket hårt. Det går bra med salt i en dryck.

VITAMINER OCH MINERALER

Av olika anledningar tillsätts ibland vissa vitaminer och mineraler i sportdrycker. Vissa av dem hjälper till att minska trötthet och utmattning, och de läggs vanligtvis till av denna anledning.

Sportdrycker är inte lämpliga för personer som gör styrketräning eftersom sportdrycker inte ger något i den typen av träning. Istället är de lämpliga för uthållighetsidrottare. Det har visat sig att tillförseln av kolhydrater och vätskor du ofta får kan förbättra prestanda och vakenhet. Detta är till exempel lämpligt för längre träningspass som vasaloppet, triathlon eller andra typer av träningskrävande träning.

Människor som ibland joggar för hälsan bör inte dricka sportdrycker för det här kommer lägga till onödiga kalorier utan tid att bränna. Som sagt är det viktigaste kolhydrater och vätskor, inte salt. Men i vissa fall kan sportdrycker användas för att återställa kroppen och sedan användas med högproteinmat.

SAMMANFATTNING

  • Sportdrycker består av vatten, kolhydrater och salt samt ibland några extra ingredienser
  • Maltodextrin är den bästa kolhydraten, eventuellt med lite fruktos tillsatt
  • Sportdrycker bör konsumeras av människor som sysslar med längre konditionskrävande aktiviteter
  • Sportdrycker bör ej konsumeras vid styrketräning eller vid mindre intensiva aktiviteter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *