Din kompletta guide till Gel/Bar!

Home » Din kompletta guide till Gel/Bar!

Nyligen ökade jag mängden energigel som konsumeras under det veckovisa träningsprogrammet. Jag har märkt att när jag inte har tid att äta mer än 3 måltider om dagen, särskilt på dagar då jag tränar lite extra, är det verkligen bra att kontrollera min energinivå. De är också värdefulla under långa träningspass. I processen måste du få något att fylla på muskelenergi samtidigt utan risk för att avbryta träningen på grund av trötthet.

Hur fungerar energigels?

När du tränar kan du använda glykogen (kolhydrat) eller fett som energikälla. Vanligtvis kommer din träningsintensitet att konsumera våra kolhydrater, och eftersom vi bara kan lagra en viss mängd muskelglykogen (om du springer med en halvmaratons hastighet kan du vanligtvis lagra 90 minuter, om du springer med en maratonhastighet kan du lagra 2 timmar), brukar konsumera all energi i uthållighetsträning. Energigel utvecklades ursprungligen som en flexibel metod för att fylla på glykogenlagring och öka energinivåerna under träning.

Varför använda energigel?

Även om de är speciellt utvecklade för att komplettera glykogenlagring tar det faktiskt fortfarande en stund innan glykogen kan användas. Först måste du smälta glykogen, få det att absorberas genom tarmväggen och sedan absorberas och användas av muskler. Därför är ett tips att ta gelén ett tag innan du faktiskt tror att du behöver den.

Även i detta fall kommer glukos att lagras i vårt blod, så efter att ha konsumerat energigel kommer du fortfarande att känna en viss effekt omedelbart. Det har inget att göra med muskler utan en effekt på hjärnan, det beror också på att glukos fungerar korrekt. När du tränar i uthållighet absorberar dina muskler mer blodsocker, så hjärnan får mindre glukos. Energigels kan hjälpa dig att muntra upp mentalt, även om dina ben fortfarande känns väldigt starka.

Vilka energigels är bäst?

Denna fråga är verkligen en personlig fråga som har orsakat intensiv debatt på Internet. Det finns faktiskt hundratals olika energigeler på marknaden, och du måste vanligtvis försöka hitta en som fungerar för dig. För de flesta betyder detta att hitta energigels som magen kan hantera. Innehållet i energigels är annorlunda. Det finns till exempel drycker med eller utan salt och koffein, med oändliga smaker.

Sammanfattning

Att konsumera energigeler (vanligtvis kolhydrater) under långvarig träning och konkurrens kan förbättra din prestation, främst på grund av deras effekter på blodsockernivån och deras effekter på hjärnan. Mängden kolhydrater som krävs per timme är cirka 40 till 60 gram.