Är sportdrycker nyttiga?

Home » Är sportdrycker nyttiga?

Om du inte tränar under en längre tid och äter en balanserad, varierad kost med mycket vatten behöver du förmodligen ingen sportdryck. Det finns dock vissa situationer där sportdrycker är användbara. Sockerarterna och elektrolyterna i sportdrycker är speciellt utformade för fysisk aktivitet, vilket hjälper dig att känna dig mätt och återfuktad. Detta kan fördröja trötthet och förbättra prestandan.

Sportdrycker kan hjälpa dig att undvika uttorkning om du är:

Delta i långvarig träning:

Om du tränar en timme eller mer kan du dra nytta av en sportdryck. Det hjälper dig inte bara att hålla dig hydrerad, den ger också kolhydrater för att hålla dig mätt.

Träna i värmen:

Om du tränar i värmen rekommenderas att du dricker mer vatten än vanligt. Att konsumera stora mängder vanligt vatten kan leda till ett tillstånd som kallas hyponatremi eller låga natriumnivåer i blodet. Välj en sportdryck som innehåller elektrolyter och kolhydrater för att undvika uttorkning.

Uppleva höjdförändringar:

Höjdförändringar kan leda till uttorkning och elektrolytobalanser. Att lägga till sportdrycker, vatten och kolhydrater kan hjälpa till att undvika biverkningar.

Upplever sjukdomsrelaterade vätskeförluster:

När du är sjuk och tappar vätska genom kräkningar eller diarré tappar du också elektrolyter. Sportdrycker kan hjälpa dig att hålla dig hydrerad och ersätta förlorade elektrolyter samtidigt som de ger energi som är lätt att dricka.

Vem kanske inte har nytta av sportdrycker

Fritidsidrottare:

Om du tränar mindre än en timme eller om du tränar med låg till måttlig intensitet kan du vanligtvis återhämta dig med vanligt vatten och mat. Var noga med att inkludera högkolhydrat- och proteinrik mat efter ditt träningspass.

Stillasittande individer:

Sportdrycker innehåller vanligtvis sockerarter som stödjer idrottare. När du inte tränar kan du byta till vanligt vatten för att hålla dig hydrerad. Att tillsätta socker till sportdrycker kan leda till överskott av socker.

Barn som inte tränar med hög intensitet:

Fysiskt inaktiva barn bör förlita sig på vatten som sitt primära medel för hydrering.