Gör din egen sportdryck för långa sommarresor

Home » Gör din egen sportdryck för långa sommarresor

Om du ska ut på lång cykel tur eller gå längre sträckor, kommer du att förmodligen svettas mycket, särskilt vid höga temperaturer. Se till att bibehålla vätskebalansen för att öka uthålligheten. Det är inte svårt att göra egna sport dryck. Här får du förslag inför långturen. Flera faktorer spelar en roll i hur mycket vätska som behövs varje dag. Det handlar om din vikt och mängd svett, varav en del svettas mycket mer än andra.

De flesta är överens om att vi behöver två till tre liter vätska om dagen, även när vi inte tränar. Men allt handlar inte bara om dryck, utan vätska får vi också i oss när vi äter frukt och grönsaker, men också mat.

När vi känner sug eller hunger kan det bero på att vi druckit för lite, fast vi inte känner att vi är törstiga. Har du vätskebrist så brukar det till slut göra att du blir torr i munnen, trött och att din prestationsförmåga sjunker. Får du riktigt stor vätskebrist då känner du dig illamående, får dålig aptit, ökad puls och kan bli febrig. Fyller du inte på med vätska då så kan huvudvärk dyka upp och du kan känna att det sticker i kroppen.

Tillverka din egen dryck

På en varm sommardag gäller det att se att barn och äldre får tillräckligt med vätska. Då är det också lätt att salthalten i kroppen minskar.

Då kan du koka upp en liter vatten, och till det blanda ner en halv tesked salt plus sex teskedar socker eller om du föredrar druvsocker. Smaksatt med lite citron eller en fruktjuice.

Ska du ut på en lång promenad eller en cykeltur, så se till att ha med dig något att dricka. Har du ett fysiskt arbete, så ha alltid med dig en dryck eftersom det är lätt att glömma att dricka.

Naturligtvis finns det många sportdrycker att köpa i butiken, men det är ju en sport i sig att tillverka sin egen.

Sportdryck med fruktsmak

5 dl vatten
2 msk druvsocker
1/2 kryddmått salt
1 msk koncentrerad fruktjuice

Blanda allt och skaka ordentligt. Denna dryck håller i två-tre dagar i kylskåpet.

Du kan också bland i frukt och grönsaker. Hallon, grapefrukt och morötter innehåller 90 procent vatten. Tomat och gurka innehåller 95 respektive 96 procent vatten.

Sportdryck med kaffe


1 dl svalt kaffe
1 dl mandelmjölk
1 banan
1 dl havregryn

Blanda ingredienserna i en mixer i någon minut tills den blivit klumpfri. En god dryck, framförallt om du tränar på morgonen och inte ätit frukost då den ger bra med energi.