Medicinska egenskaper hos psylliumfrön

Home » Medicinska egenskaper hos psylliumfrön

Vad är Psylliumfrön?

Psylliumfrön, eller psylliumfrön, är fiberrika frön som ofta används för att lindra förstoppning eller diarré. Att få i sig tillräckligt med fiber varje dag har flera hälsofördelar.
Tyvärr är det många som inte når Livsmedelsverkets rekommendation på minst 35 gram per dag för män och minst 25 gram per dag för kvinnor (1).
Där är psylliumfröet utmärkt, innehåller mer än 80 % fibrer. De är också mestadels lösliga fibrer som sväller i vätska och bildar en gelé.
Det ökar tarminnehållet, vilket kan bromsa tarmrörelserna. Som ett resultat har kroppen mer tid på sig att ta upp näringsämnen från maten, vilket också främjar blodsockret. Det kan också få dig att känna dig mättare längre, vilket kan hjälpa dig att gå ner i vikt om du är överviktig.
Samtidigt blir det lättare och mindre krävande för tarm musklerna att driva innehållet framåt, om dess form och volym är tillräckligt fixerade. Som om det är lättare att pressa ut tandkräm ur en full tub än ur nästan ingenting.
psyllium har också visat sig ha en positiv effekt på högt kolesterol och blodsocker. Låt oss ta en närmare titt på dess 5 fördelar.

1. Kan hjälpa mot förstoppning

Förstoppning är ett vanligt problem som kan bidra till många andra problem, såsom gaser, uppblåsthet, buksmärtor, ryggsmärtor och störd tarmflora. Ett av de vanligaste tipsen mot förstoppning är att äta en fiberrik kost. 80% fibrer som absorberar vätska och bildar en gelé som mjukar upp tarminnehållet och ökar volymen vid hård mage. Det kan underlätta passagen och stimulera tarmrörelserna, vilket hjälper mot förstoppning.
Detta gör den också till ett bra botemedel mot hemorrojder, som ofta delvis orsakas av förstoppning.
För vissa personer med långvariga förstoppningsproblem kan tillsats av fiber initialt göra problemet värre. I sådana fall kan det ta några veckor för tarmmusklerna att regenereras och vänja sig vid en mer normal tarmrörelse.
Under denna period är det viktigt att tömma tarmarna regelbundet, helst minst en gång om dagen.
Du kan behöva använda laxermedel för detta. Magnesiumhydroxid, som i Oxytarmis, som absorberar överskottsvatten i tarmarna och gör innehållet mindre tätt, är ett av de bästa hjälpmedlen.

2. Kan Hjälpa mot Diarré

Magslapphet beror mest på att tarmarna arbetar för snabbt. Då kan inte tillräckligt med vätska absorberas, vilket gör att avföringen är för lös. På grund av psylliumskalets förmåga att absorbera och binda vätska i tarmarna kan det bidra till att stärka innehållet.
Samtidigt kan psyllium också bromsa saker om det går för fort. Detta ger tarmen mer tid att absorbera vätskan, vilket ger en fastare konsistens och mindre diarré.
I vissa fall kan diarré bero på att du i grunden är förstoppad. Om avföringen är hård och hindrar passagen kommer mer vattenhalt att samlas bakom den. Senare blir trycket tillräckligt för att det vattniga innehållet ska kunna rinna förbi den hårda förstoppningen och kan då orsaka snabb diarré. Eftersom psyllium också kan hjälpa mot förstoppning kan det vara användbart även i dessa situationer.

3. Kan Öka Mättnadskänsla och Stödja Viktnedgång

Den viktigaste faktorn för att behandla fetma och uppnå en hälsosam vikt är att inte äta för mycket och ha ett tillräckligt energiunderskott. Fibrer som psylliumfrön, som drar till sig vatten och expanderar, kan ge magen en extra mättnadskänsla och öka mättnaden utan extra kalorier.

Om du känner dig mätt snabbare eller håller dig mätt längre är det lättare att begränsa ditt energiintag för dagen, vilket gör det lättare att gå ner i vikt.
I en studie fick 12 personer 10,8 gram psyllium omedelbart före en måltid. Deltagarna hade långsammare mag tömning 3 timmar efter måltiden och kände sig mindre hungriga och mättare 6 timmar efter måltiden.
I en annan studie upplevde överviktiga deltagare som konsumerade psylliumfrön mer positiva hälsofördelar, inklusive viktminskning, kropps massa index och kroppsfettprocent.

4. Kan Förbättra Kolesterolvärden

I en studie på 47 hälsosamma deltagare minskade de ”dåliga” LDL kolesterolet med 6% efter 6 veckor där de tagit 6 gram psyllium om dagen.

Samtidigt kan det öka det ”goda” HDL kolesterolet. Det gjordes en 8 veckors studie där 49 deltagare med diabetes typ 2 fick 5,1 gram psyllium två gånger om dagen. Totalt kolesterolvärde och LDL kolesterol minskade även.

Det verkar även som att effekten varier med dosen, där man sett att 20 gram psyllium om dagen har större effekt på kolesterolvärdet än 3 gram om dagen

5. Kan Stödja Stabilare Blodsocker

Många fibrer har en GI-sänkande effekt, vilket gör att måltider inte höjer blodsockret och insulinnivåerna lika snabbt. Störst effekt har vattenlösliga fibrer som psylliumfrön.Den GI-sänkande effekten av psylliumfrön tycks till stor del bero på deras förmåga att bromsa nedbrytningen av mat och hjälpa till med det gradvisa upptaget av energi. Om du vill ha en sådan effekt måste den tas med mat och blandas väl med mat.
I en studie av 56 diabetiker sänktes blodsockret med 11 % under dagen och efter lunch efter att ha intagit 5,1 gram psyllium två gånger dagligen i 19 eller 8 veckor.