Människokroppen har cirka 60 procent vatten. Vatten är det näringsämne som oftast försummas av dem som är mycket fysiskt aktiva.

Forskning har visat gång på gång att så lite som 2% förlust av kroppsvikt genom svettning kan ha en signifikant effekt på atletisk prestanda. Under det heta sommarvädret kan du tappa över fyra kilo svett per timme under tung fysisk aktivitet.

Dehydrering kan inte bara försämra fysisk prestanda utan kan också leda till mycket allvarliga hälsokonsekvenser som värmeslag. När vi svettar förlorar vi vatten och elektrolyter (mestadels natrium och kalium) när vår kropp försöker hålla sig sval. Om du inte dricker tillräckligt med vätska under fysisk aktivitet, särskilt i värmen, kan uttorkning snabbt smyga på dig.

Så är det bättre att dricka vanligt vatten eller en sportdryck under fysisk aktivitet? Svaret är att det verkligen beror på situationen.


VAD DRICKER DU?


De flesta sportdrycker innehåller tre grundläggande ingredienser; vatten, enkelt socker och elektrolyter.

Sockerhalten är lika viktig som elektrolyter eftersom utarmning av kroppens kolhydratlager kan ha en skadlig effekt på prestanda. Kolhydrater är en mycket viktig bränslekälla för alla celler, inklusive muskler. Det är därför det finns socker i en sport dryck – för att ersätta kolhydrater som används av de fungerande musklerna och för att förhindra et blodsocker fall.

Hundratals publicerade studier under det senaste halva århundradet har undersökt effekterna av sportdrycker kontra vatten på atletisk prestanda. Det överväldigande samförståndet från dessa studier är att sportdrycker ger en betydande fördel jämfört med vatten under måttliga till kraftiga aktiviteter som varar längre än en timme, särskilt i varmt väder.

För någon som cyklar 20 mil på en cykel på en varm dag är en sportdryck det bättre valet att ersätta elektrolyter och kolhydrater. För någon som går hunden i 15 minuter på en varm dag är vanligt vatten allt som behövs.

Kalorierna i en sportdryck gör också skillnad. Om du är överviktig eller stillasittande kanske du inte behöver dessa extra kalorier eller socker.

Sportsdrycker är ungefär som löparskor. Visste du att en stor andel av löparskor som säljs i USA aldrig löper med? På samma sätt konsumeras en stor andel av de sportdrycker som säljs i USA av personer som är stillasittande eller bara minimalt fysiskt aktiva. Många antar att sportdrycker måste vara ett hälsosamt val eftersom de ser idrottare dricka dem. Det gör det inte till ett bra val för personen som sitter på soffan och tittar på ett spel.