Glykogen

Home » Glykogen

Vad är glykogen?

Glykogen är en stor polysackarid med en grenad struktur. Polysackarider är kolhydrater som består av enkla sockerarter. Glykogen består av monosackariden glukos.
Lagrar glykogen i levern och musklerna. Den genomsnittliga normala personen bär på cirka 600 gram glykogen med tillsats av lever- och muskeldepåer. Detta antal är mycket ungefärligt och beror på många faktorer, inklusive: B. Din vikt, hur mycket av den vikten är muskler, din kost och din hälsa.
Glykogen är huvudbränslet för muskler. ATP står för adenosintrifosfat, och ATP är energikällan för de flesta cellulära processer.
1 gram muskelglykogen binder cirka 3 gram vatten. Det är vattnet i dina muskler, din vikt, som förbättrar ditt utseende och din prestation. Men beroende på vad du äter och vad du gör när du lagrar och bryter ner muskelglykogen kan du snabbt gå upp eller ner i vikt.En kapabel idrottare har en vikt på 2,
kilo på enbart glykogenvatten.

Leverglykogen

En normal lever väger cirka 1 500 gram, och glykogen står för 6-10% av den vikten, eller 100-120 gram i genomsnitt.
Att äta kolhydrater höjer blodsockernivån. Bukspottkörteln reagerar genom att frigöra insulin för att hjälpa levercellerna att absorbera glukos. Insulin aktiverar också enzymer som omvandlar glukos till glykogen. Ett sådant enzym är glykogensyntas. Om både glukos- och insulinnivåerna är tillräckligt höga binder glykogensyntas glukosmolekylen till glykogenkedjan.

Så småningom sjunker glukos- och insulinnivåerna till baslinjenivåerna, följt av frisättningen av nytt glykogen. Bildningen upphör också. Bukspottkörteln reagerar när blodsockret sjunker. Hypoglykemi är extremt farligt och din kropp låter dig inte sjunka under strikt reglerade nivåer. En av glukagons roller är att reglera blodsockernivåerna. Levern svarar på glukagon genom att bryta ner lagrat glykogen.
Vad betyder det egentligen Levern och dess lagrade glykogen styr blodsockernivåerna. När blodsockernivåerna är höga lagrar levern socker som glykogen. Om den är låg frigör den glukos, så att blodnivån blir stabil och behaglig. Blod innehåller cirka
gram glukos. Fasta över natten och motion kan sänka blodsockernivån. Därefter är det levern och dess glykogen som är ansvariga för att upprätthålla dessa
-gramsnivåer.

Det organ som använder mest blodsocker är hjärnan. Cirka 60 % av mängden glukos i blodet metaboliseras i hjärnan. Det rekommenderade kolhydratintaget för en genomsnittlig amerikan är 130 gram per dag för att hjärnan ska kunna uppfylla sina skyldigheter.
Därför är hjärnan helt beroende av glukos . Energikälla för produktion av ATP under normala förhållanden. Under ”onormala” omständigheter lär sig hjärnan att använda andra substrat för bränsle. Men när du äter blandade måltider behöver du glukos. En framträdande situation är till exempel den ketogena kosten.

Muskelglykogen

Glykogen utgör en tiondel av leverns vikt, men endast 1-2 % av muskelmassan består av glykogen. Men muskler är mycket tyngre än levern. Därför är den totala mängden lagrat glykogen betydligt högre.
Den genomsnittliga vuxen muskeln lagrar drygt ett halvt kilo glykogen. Kraftig eller ihållande fysisk aktivitet minskar dessa nivåer, men aldrig mer än cirka 10 % av deras ursprungliga nivåer.7
Ju friskare du är och ju mer muskler du har, desto mer glykogen kan du lagra i dina muskler. Toppidrottare har mycket mer glykogen lager än soffpotatis. De som tillbringar dagarna framför en skärm och nätterna i sängen behöver inte mycket bränsle av hög kvalitet. Elitåkare däremot lagrar upp till dubbelt så mycket glykogen som genomsnitts personen. Det betyder att muskel glykogen endast tillför glukos till muskelcellerna själva.
Muskel glykogen är det primära bränslet när man tränar med en intensitet över 60-65 % av maximal syreförbrukning. Lägre intensitet använder mer fettsyror som bränsle, men högre intensitet är helt enkelt inte tillräckligt. 9 10
Med andra ord, ju hårdare du tränar, desto mer går du över till att använda muskel glykogen och blodsocker istället för fettsyror i dina muskler som bränsle i blodet.